Η Σιωπηλή ή Μεγάλη Παραίτηση είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον κόσμο του επιχειρείν τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια αλλά και μετά την covid εποχή η συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι αφήνουν την εργασία τους έχει αυξηθεί ραγδαία.
Αυτή η νέα συνθήκη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο εσωτερικό των οργανισμών. Πρώτα, γιατί χάνουν ικανά στελέχη που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν και στη συνέχεια γιατί τους κοστίζει τόσο σε χρήμα όσο και σε ποιότητα. Είναι πραγματικά επιζήμιο να χάνεις ένα στέλεχος που είναι ικανό, ταιριάζει στην κουλτούρα και αποδίδει τα μέγιστα. Ο χρόνος που χρειάζεται να διατεθεί για τις διαδικασίες πρόσληψης και εκπαίδευσης του νέου εργαζομένου κοστίζει πολύ περισσότερο από το να λάμβανε το ήδη υπάρχον πρόσωπο μία γενναιόδωρη αύξηση ή κάποιο σχήμα μπόνους.
Οι ειδικοί του HR αποδίδουν το κίνημα της μεγάλης παραίτησης στην πανδημία. Όλοι ήταν τόσο απορροφημένοι από την καθημερινότητά τους, όπου ελάχιστα παρατηρούσαν αν και κατά πόσο ήταν ευχαριστημένοι και πραγματικά ευτυχισμένοι στην εργασία τους. Τόσο με αυτό το καθ’ αυτό αντικείμενό της αλλά και με το περιβάλλον στο οποίο περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους. Με την πανδημία οι ισορροπίες διαταράχτηκαν τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό.
Ποιος όμως είναι ο πραγματικός λόγος της σιωπηλής παραίτησης; Έχει παρατηρηθεί ότι ο μισθός δεν αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για την απομάκρυνσή των εργαζομένων. Η συχνότητα αποχώρησης διαμορφώνεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Οι πέντε κορυφαίοι παράγοντες είναι
- Η τοξική κουλτούρα
- Η εργασιακή ανασφάλεια
- Η αναδιοργάνωση
- Τα υψηλά επίπεδα καινοτομίας
- Η αποτυχία αναγνώρισης της απόδοσης
- Η κακή ανταπόκριση στο COVID-19.
Υπάρχει επίσης και η άποψη πως οι πηγές δυσαρέσκειας των εργαζομένων περιστρέφονται γύρω από τρία θεμελιώδη χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε κάθε άνθρωπο:
-
ανάγκες, αξίες και σκοπός.
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι με διαφορά η πραγματική αιτία παραίτησης όπως παρουσιάζεται σε έρευνες. Κάποιες συμπεριφορές που αναφέρονται ως τοξική εταιρική κουλτούρα από τους υπαλλήλους είναι οι εξής: ασέβεια, ανισορροπία, μη συμπερίληψη ακόμη και ανηθικότητα. Ένα άτομο του οποίου οι αξίες δεν ταιριάζουν ή έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες της διοίκησης, είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν εκτιμά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κάτι που σχετίζεται επίσης με την τοξικότητα στην εργασιακή καθημερινότητα είναι η ισορροπία μεταξύ εργασίας για προσωπικής ζωής. Ιδιαίτερα στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα δεν υπάρχουν κατάλληλα προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων ώστε να μπορούν να δώσουν κατεύθυνση στον εκάστοτε υπάλληλο που αντιμετωπίζει σχετικές δυσκολίες.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την Σιωπηλή Παραίτηση είναι
- Με ποιο τρόπο θα καταφέρουν οι υπεύθυνοι του ανθρώπινου δυναμικού να περιορίσουν το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης;
- Πόσο έτοιμοι είναι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με καινοτόμες ιδέες και δράσεις;
- Πόσο σύντομα μπορούν να απορροφήσουν όλη αυτήν την αλλαγή;
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το Team Building